Domowy zielnik: ogródek warzywny dla początkujących!

Hodowanie warzyw i ziół w domu niektórym może wydać się niewykonalne. Nie jest to oczywiście łatwe przedsięwzięcie, jednak osoby pełne samozaparcia i zdeterminowane do poprawy jakości swoich potraw mają ogromne szanse na powodzenie. Założenie domowego ogródka warzywnego na parapecie to wyzwanie, ale również pierwszy krok w kierunku polepszenia stanu zdrowia. Świeże jarzyny i zioła są bowiem najcelniejszą odpowiedzią na dolegliwości trawienne, a nawet skórne, które powoli stają się bolączkami cywilizacyjnymi. Przedstawiamy kompleksowy poradnik, dzięki któremu dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć, aby założyć ogródek warzywny zwany domowym zielnikiem.

ogródek warzywny

Jak zaplanować ogródek warzywny?

Osoby początkujące, które chcą uprawiać warzywa na parapecie, najpierw muszą sobie zadać pytanie, jaką przestrzeń mogą na to poświęcić. Jeśli już wiesz, że możesz pozwolić sobie na zapełnienie określonej długości parapetu doniczkami, zdecyduj się na system hodowania: czy wolisz mieć więcej warzyw i ziół z każdego rodzaju, ale rzadziej zbierać plony swojej pracy, czy może wystarczą ci 2-3 warzywa i dwie doniczki z ziołami, po które będziesz sięgać regularnie, ale jednocześnie będą one wydawać więcej plonów?

Jeśli odpowiesz sobie na te dwa pytania, połowę planowania masz już za sobą. Teraz wystarczy zaopatrzyć się w nasiona i cebulki pożądanych warzyw. Najpopularniejsze warzywa, które możesz z powodzeniem hodować w domu, to m.in.: sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, cebula dymka (a w efekcie szczypiorek), pietruszka czy mini-cukinie. Jeśli zaś chodzi o zioła, z powodzeniem możesz uprawiać bazylię, rozmaryn, miętę, majeranek czy rozmaryn. Jeśli już zdecydujesz się na odpowiednie dla ciebie rośliny, możesz przystąpić do zakładania ogródka na parapecie!

Jak założyć ogródek warzywny i jak się do tego przygotować?

Kolejnym krokiem do założenia ogródka na parapecie jest kupno doniczek oraz ziemi. Doniczki, w które warto się zaopatrzyć zazwyczaj mają średnicę około 30-45 centymetrów i głębokość 20 centymetrów. To optymalne wymiary dla warzyw, które chcemy hodować na parapecie. Do uprawiania ziół możemy wybrać doniczki o podanych rozmiarach lub nieco mniejsze.

Do przedziurawionej na dnie doniczki (dziurawimy dno, aby nadmiar wody swobodnie odpływał na spodek) wsypujemy drenaż (kamyki), a następnie wsypujemy ziemię o obojętnym ph (mieszanki ziemi specjalnie do warzyw doniczkowych dostaniemy w każdym sklepie ogrodniczym lub w internecie). Sadzimy cebulki, rozchodniki lub nasiona według instrukcji na opakowaniu i… czekamy na wzrost!

Jak uprawiać ogródek warzywny

Bardzo ważną czynnością w procesie uprawiania domowego ogródka jest wieloaspektowe dbanie o ziemię i rośliny w doniczkach. Warzywa doniczkowe podlewa się co kilka (2-3) dni, natomiast w okresie letnim nawet codziennie (latem zwracajmy uwagę na suchość w doniczkach, zwłaszcza, jeśli parapet z roślinami znajduje się po nasłonecznionej stronie).

Pamiętajmy, aby podlewać rośliny wodą odstałą przez minimum 1 dzień – powoduje to odparowanie szkodliwego dla roślin chloru. Nawożenie doniczkowych warzyw powinno odbywać się raz w tygodniu, za pomocą płynnych nawozów dodawanych do wody lub z użyciem biohumusu, który wyjątkowo dobrze wpływa na domowe ogródki. Ogródek w domu ma podobne warunki do szklarni, więc tak naprawdę możemy wysiewać nasiona przez cały rok.

Zobacz niezbędne narzędzia ogrodowe w sklepie budujesz.pl!